marți, 1 decembrie 2009

Nokia Romania a ajuns in doi ani la afaceri de 500 de milioane de euro



Afacerile finlandezilor au explodat. Veniturile au crescut de 35 de ori, iar numarul de angajati de zece ori.

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu vanzari anuale de peste 50 de miliarde de euro, a ajuns discret la un business de o jumatate de miliard de euro in Romania, intrand astfel in topul celor mai mari 40 de firme din Romania, inaintea unor companii precum E.ON, Posta Romana sauHolcim.

Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 6,6 mil. euro in 2007 la 455,6 mil. euro in 2008 pe fondul deschiderii, in februarie 2008, a unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucu din judetul Cluj - rezultatul unei investitii de 60 de milioane de euro.

Afacerile de o jumatate de miliard de euro ale Nokia sunt obtinute din asamblarea si exportul de telefoane mobile, care iau, in cea mai mare parte, drumul altor tari europene. Componentele sunt importate din Ungaria, China sau Mexic si sunt apoi asamblate de cei aproximativ 1.600 de angajati ai fabricii. Cu mai putin de 2.000 de angajati si afaceri de o jumatate de miliard de euro, Nokia Romania este una dintre cele mai productive companii locale.

Singurele date publicate de finlandezi despre fabrica din Romania se rezuma la primele sapte luni de functionare ale fabricii de la Jucu, perioada in care romanii au asamblat peste 10 milioane de telefoane mobile. In 2008 Nokia a vandut in total pe plan global 472 de milioane de telefoane mobile.



Sursa : zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu