marți, 10 noiembrie 2009

Telefonul mobil ce poate diagnostica o boala


Aydogan Ozcan, profesor asistent de inginerie electrica si membru al California NanoSystems Institute de la UCLA, adapteaza telefoanele mobile pentru a prelua imagini biologice.
Ozcan, fondator al companiei Microskia, a construit un prototip de telefon mobil a carei camera poate citi o mostra de continut pana la nivel celular, de exemplu, o crestere a numarului de globule albe care ar putea indica o noua infectie sau rana.
Aceste informatii pot fi trimise apoi wireless catre un laborator sau spital.Maretia designului lui Ozcan este ca amplificarea este facuta electronic, nefiind nevoie de lentile. CellScope, pe de alta parte, reprezinta o abordare mai conventionala a unui microscop in miniatura cu lentile scumpe.
Ozcan doar a adaugat LED-uri telefonului, iar acele diode directioneaza lumina peste mostra, care este analizata in fata senzorului camerei. Holograma rezultata este inregistrata de camera ca o colectie de pixeli si poate fi analizata de software-ul lui Ozcan pentru diagnoistic.Exista multe aplicatii de acest tip pentru telefoane mobile. Screening-ul pentru malarie este una importanta, sau monitorizarea globulelor albe ale unei persoane aflata sub tratament chimioterapic.Virusi precum HIV si H1N1 sunt inca imposibil de detectat in acest moment. Ei sunt prea mici comparativ cu lungime de unda a luminii, insa optica se poate imbunatati.
Sursa : news.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu